Smażona w cukrze przyda się do wielkanocnych wypieków i nie tylko. Jest jeszcze trochę czasu do świąt, w sklepach pomarańczy pod dostatkiem, zachęcam więc do zrobienia sobie kilku słoiczków. Nie jest to trudne, wymaga tylko trochę czasu. Najlepsze do tego są pomarańcze z grubą skórką. Ideałem byłoby gdyby były też z uprawy ekologicznej. Ale i te z supermarketu też mogą być. Trzeba je tylko dobrze wyszorować, sparzyć i wymoczyć.
Ja zazwyczaj robię taką skórkę od razu „na gotowo” w małych słoiczkach o poj. 200ml. Do jednych wkładam pokrojoną w drobna kostkę, do drugich pokrojoną w paseczki, a jeszcze do innych całe kawałki. W zależności od tego czy potrzebuję dodać ją do ciasta czy też użyć jej do dekoracji otwieram odpowiedni słoiczek. Syrop, którym jest zalana też można wykorzystać np. do aromatyzowania ciasta. W ten sam sposób można przygotować również skórkę cytrynową.
Skórki pomarańczowe można też ususzyć. Pokrojone w cienkie paseczki rozkładamy na papierowym ręczniku kuchennym i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 2-3 dni. Od czasu do czasu należy je przemieszać. Ususzone przechowujemy w szczelnym słoiczku.
Smażona skórka pomarańczowa - przepis
Składniki:
- skórka z 5-6 pomarańczy
- 1 szklanka cukru
- pół szklanki wody
- sok z połowy cytryny
Pomarańcze
wyszorować szczoteczką z płynem do mycia naczyń. Sparzyć wrzątkiem i
osuszyć. Skórkę pomarańczy naciąć na krzyż i obrać owoce. Ostrym nożem
ściąć albedo (biała część). Skórki moczyć w dużej ilości zimnej wody
przez 24 godziny. W tym czasie należy zmienić wodę kilkanaście razy. Tak
wymoczone skórki gotujemy trzy razy po 5 minut, za każdym razem w
świeżej wodzie. Studzimy i w zależności od tego jakie chcemy mieć,
kroimy w kostkę lub paseczki, ewentualnie zostawiamy w całości.
Wsypujemy
do rondelka cukier. Wlewamy wodę i sok z cytryny, który zapobiegnie
scukrzeniu się skórek podczas przechowywania. Stawiamy na gazie i
podgrzewamy na małym ogniu do zagotowania, mieszając, żeby cukier się
rozpuścił. Wkładamy do syropu skórki (oczywiście każdy rodzaj
przygotowujemy oddzielnie i gotujemy 3-4 razy po 2 minuty. Po każdym
gotowaniu odstawiamy na 12 godzin do wystudzenia. Po ostatnim gotowaniu
wkładamy skórki razem z syropem do wyparzonych słoiczków i mocno
zakręcamy. Stawiamy do góry dnem i zostawiamy do wystudzenia.
Skórka pomarańczowa-podobne przepisy
> Kandyzowany ananas
> Kandyzowane owoce pigwy z nalewki
> Kandyzowane pomarańcze
Smacznego :)
Aronia
nigdy nie robiłam , a używałam może raz:) do czego jej można użyć? pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa przede wszystkim dodaję ją do ciast ; keksu, mazurków,strucli makowej, ciasteczek. Na moim blogu jest kilka przepisów z jej wykorzystaniem, wystarczy kliknąć w etykietach z prawej strony na skórkę pomarańczowa, a się wyświetlą.
OdpowiedzUsuńJa robię podobnie, i czasem dodaję sok z cytryny. Parę dni temu zrobiłam i niestety troszkę się scukrzyły mimo soku z cytryny. A bez skórek nie wyobrażam sobie chocby serników czy tart :)
OdpowiedzUsuńpiękne cała seria skórki ;)
OdpowiedzUsuńAle słoiczków, zazdraszczam ja zrobiłam jeden i już nie mam nic ale obiecuje sobie,ze w tym roku narobię sobie więcej.Wspaniała jest domowa :)
OdpowiedzUsuńSłoiczków zrobiłam znacznie więcej. Moi synowie uwielbiają świeżo wyciskany sok z pomarańczy. Sskórki żal wyrzucić, więc je przetwarzam.
Usuń
OdpowiedzUsuńJak tutaj miło przyjemnie i estetycznie - pozdrawiam :-)
Dziękuję :)
Usuń